Färg och form för goda måltider

”Vilka härliga färger!”

”Varifrån kommer lamporna?”

”Snyggt i sin enkelhet.”

”Den rustika entrén är verkligen välkomnande…”

Stockholmsvägen 114

Triften är inrymt i en av Täbys äldre industribyggnader i fastigheten Fabrikören. Ett namn som berättar om vad man tänkt sig för verksamheter här. Även om många av byggnaderna runt omkring har omvandlats från verkstäder och små industrier till kontor, service och handel har kvarteren kvar sin prägel. Den del där Triften idag är byggdes fristående som en elektrisk kvarn. Den ovanligt breda och höga dörren togs kanske upp för att förenkla in- och utforsling av stora säckar av säd och mjöl och rejäla reglar med extra starkt golv i stål har förstärkt byggnaden ytterligare för att klara av den tunga verksamheten.

Det blev inte särskilt många år för kvarnen i drift utan byggnadens läge blev intressant för mer urbana verksamheter. Stållinefabriken (Certex) hade här sitt huvudkontor under ett antal år och därefter har hårfrisör, tobakshandlare och kiropraktor bland andra, erbjudit Täbyborna sina tjänster.

Byggnaden särskiljer sig med putsad fasad, små fönster och flackt lutande tak. Den markanta pardörren är i ögonen fallande. Jag och många av Triftens gäster associerar till karga och lantliga trakter runt Medelhavet eller så far tankarna iväg till Gotländska hus med släta fasader och murar i kalksten.

Det är lätt att hitta hit men skulle det vara svårt att placera Triftens läge är platsen välbekant och väletablerad för många, med Pizzeria Pomodorini och så gymmet som nu heter Nordic Wellness i källaren… Till våren 2017 hette närmaste granne Kid2Kid men nu är den lokalen en del av Triften med bageri, matsal och butik i den gamla second hand butiken. Kvarteret Fabrikören lever vidare…

Bygga bageri och restaurang

Läget är svårslaget med goda kommunikationer och promenad- och cykelavstånd för många kommuninvånare. Problemet var ju att det inte fanns någonting i huset som var anpassat för den här typen av verksamheter…

Efter ett och halvt år av planerande, projekterande, tillståndsansökande och byggande stod Triften färdigt under försommaren 2016.

Att bygga restaurang kräver sin kvinna och man och för själva bygget stod en av de mest kreativa, lösningsorienterade och positiva byggare man kan tänka sig. Marcus Tingström med företaget Projectus tog sig an uppgiften med orden – ”Det här kommer att bli jättebra!” Utan att fördjupa sig i alla eventuella motgångar och svårigheter projektet skulle kunna möta, påbörjades ombyggnadsarbetet runt årsskiftet.

Hårda miljö- och hygienkrav är en självklarhet för god arbetsmiljö, våra gästers trivsel och en trygg och säker livsmedelsverksamhet. Att anpassa en gammal lokal som verkligen inte bjöd på några genvägar har varit en spännande utmaning och resultatet är imponerande. På liten yta finns nu plats för upp till sextio gäster som kan äta mat och bakverk från eget kök och bageri där allt är lagat och bakat på plats, från grunden. Två små uteserveringar ryms tillsammans med utrymningsvägar och tillgänglighetsanpassningar.

Hållbarhet är en ledstjärna och det gäller materialval och maskiner så väl som arbetsförhållanden och transporter. Att ta tillvara på det som redan fanns i huset och att återanvända och använda enkla material som finns på nära håll har varit viktigt. Triften är resultatet av kreativa och hållbara idéer.

Triften har Jan Hammarin att tacka för att vara en effektiv arbetsplats. Jan planerar och bygger lösningar för disk, kök, bar och bagerier och lyckades trolla ihop en arbetsplats för kockar, bagare och konditorer på en liten yta. Vissa maskiner och kylar är begagnade och renoverade, sådant som med omsorg och kunskap kan hålla många år.

För att minska spring i den smala trappan och för att verkligen försäkra oss om att alla gäster får varm mat installerades en mathiss som tar maten upp till matsalen direkt från köket. Utvändigt finns stoltrapphiss för den som tycker att det är besvärligt att gå i trapporna. Hela idén är att skapa en miljö där alla ska känna sig välkomna och trivas på Triften med goda möten runt måltider.

Inte för lantligt eller för rustikt, inte för vitt eller nordiskt svalt – men ljust och fräscht, inte för romantiskt och inte för strikt, varken vintage eller klassiskt … Det blev Triften!

De gröna färgerna får många kommentarer och komplimanger. Tack Alcro för Grön Granit som entré och café är målat i och Lagerblad som färgen i matsalen heter.

I entrén är golvet lagt med Höganäs Factoryplattor, en rejäl golvplatta där ingen platta är den andra lik. Matsalsgolvet är ett gråtonat, massivt furugolv, där mjukveden borstats bort för att bli hårt och slitstarkt.

Alla tyger i gardiner, servetter, kuddar och stolsdynor är i hellinne. Sanna som har sin tygaffär på Enebytorg har tagit hem ett oändligt antal meter i vackra gröna och naturbeigea färger och på Kometvägen i Täby finns möbeltapetseraren som klätt alla stolar.

 

Lamporna i koppar har Anton Nyström gjort. Anton är elektriker och använder sin fritid till att förverkliga diverse kreativa idéer. Han gör gärna fler lampor på beställning.

Lite bus måste det också finnas plats för och tapeterna på toaletterna är speciella. Helt rätt färgskala och massor av liv. Manuel Canovas mönster och färger är något att vila blicken på när du ändå har en stund för dig själv. Stenbänken på toaletten vid garderoben i svart granit är tillsågad hos Svenska Stengruppen i Arninge.

Mat och miljö förevigas i bild av Fotograf Jessica Welander.